Kirjat kiertoon

Kirjatko roskikseen?

kategoriassa kirjat 0

Kirjoja pursuavaa kesäpaikkaa on siivottava, kirjojenkin osalta. Ammattini puolesta saan kirjoja usein luettavaksi ja arvosteltavaksi. Lukutoukkana ostan kirjoja milloin mistäkin, hyllymetrejä on siis kertynyt.

Annan kirjoja eteenpäin kiertoon: lapsilleni, äidilleni, ystäville, sukulaisille, naapureille. En halua läheskään kaikkia kirjoja säilytellä, sillä luen kirjan yleensä vain kerran. Osa kirjoista on kylläkin niin rakkaita, tärkeitä ja merkityksellisiä, että ne pysyvät kirjahyllyssä. Talvikodin kirjahyllyssä odottaa myös kasa kirjoja, joille olisi löydettävä uusi koti.

Hyväkuntoisia ja -sisältöisiä kirjoja ei voi heittää makulatuuriin, jätepapereihin. Ei voi. Eihän?

Soitin pariin alueemme kirjastoon ja sanoivat, että ottavat vain tämän vuoden uutuuskirjoja ja niitäkin rajatusti. Kirjastoissa olevat kierrätyskärryt on nekin lopetettu. En ymmärrä miksi moinen. Divarit ottavat nihkeästi kirjoja myyntiin, ja niissä ollaan tarkkoja minkälaisia kirjoja he kelpuuttavat myyntitiskille. Ymmärrän sen, sillä divaristin leipä on näinä aikoina tiukoilla. Kysynnän ja tarjonnan laki.

Seuraavaksi teen soittokierroksen alueemme sairaaloihin, vanhainkoteihin, palvelutaloihin, kierrätyskeskukseen. En ehdi myydä kirjojani netissä tai kirpputoreilla – mutta toivon kuitenkin kirjoille uusia lukijoita.

Hempein mielin olen vilkaissut auton ikkunasta, kun kesäpaikan lähellä olevan jätepisteen paperiroskiksesta iäkäs pariskunta penkoo luettavaa, vaan ei siellä taida kirjoja pahemmin olla. Eikö jätekatoksissa voisi olla kosteuden kestäviä laatikoita, joihin voisi tipauttaa siistit kirjat kiertoon? Taloyhtiöt ja asukastoimikunnat, hoi! Ei kai laatikon siistinä pitäminen ole ylivoimaisen vaikeaa? Samanlaisen kiertokirjalaatikon voisivat kyläkunnat asentaa postilaatikkorivistöön.

Tiedostan, että elämme voimistuvaa digitaalisen kirjan aikaa, mutta paperikirjan arvon soisin muistettavan. Kun hivelet uuden kirjan puhtaan sileitä sivuja tai käännät pehmyttä divarista ostetun vanhan kirjan sivua, mielikuvat ja tunnelmat lehahtavat lentoon.

 

 

Kommentoi artikkelia