iho

Hyvä paha aurinko

Poikkeuksellisen viileä ja sateinen kesä on pitänyt ihmiset poissa rannoilta, terasseilta ja aurinkotuoleista. Monen herkkäihoisen iho on säästynyt auringonpolttamilta ja huonovointisuudelta, joka voi olla seurauksena liiallisesta auringossa oleilusta. Vaan kaikesta huolimatta matkatoimistojen etelänmatkat on viety käsistä. Lämpimään ja aurinkoiseen on pohjolan asukin päästävä ja ymmärrän sen hyvin. Pitkä pimeä kausi ja värjöttely saavat unelmoimaan auringosta.

Auringon ja valon voima on suuri ja aurinko antaa fyysistä ja psyykkistä energiaa. D-vitamiinia me saamme nimenomaan auringosta, joskin aurinkoa ei tarvitse paljon ottaa, jotta D-vitamiinivarastot täydentyvät. Puolisen tuntia viikossa riittää.

Itse voin jollakin lailla alavireisesti hämärässä, koleassa ja sateisessa kesäsäässä. Kun lämpötila kohoaa ja lähestyy hellelukemia – vauhtia pukkaa. Onneksi ihoni on aurinkoa sietävää sorttia, mutta liian usein unohdan aurinkovoiteen ja tässä minulla on oppimista. Täällä maalla aurinkovoide ainakin olisi muistettava, ulkona kun tulee oltua niin paljon. Auringon säteilyähän suodattuu pilvisinäkin päivinä ja järkevä suojaa ihonsa myös silloin.

Ikääntyminen lisää sekin aurinkoriskejä: iho ohenee ja elämän mittainen aurinkokuormitus alkaa näkyä. Ikääntynyt iho on erityisen hyvin suojattava auringon porotukselta. Sama koskee pikkulapsia ja vauvat on ehdottomasti suojattava auringon paahteelta. Varjo on heidän paikkansa.

Tilastollinen fakta on, että ihosyövät ovat lisääntyneet ja yhtenä keskeisenä syynä on ruskettumisen ihannointi, joka alkoi vahvistua voimalla 1970-luvulla. Ruskettumiseen liittyivät mielikuvat reippaasta ulkoilmaelämästä huviloilla, maalla ja merellä. Kun ihminen oli talviaikaan ruskea, viesti oli vankka ja kyseessä oli suoranainen statussymboli. Varakas haki rusketuksen talvipimeillä etelän aurinkomatkoilta ja alppikeskuksista. Näinhän ei enää ole ja seuramatkat aloittivat etelänmatkailun, johon lähes kaikilla oli ja on mahdollisuuksia, ainakin joskus.

Päivettynyt iho on usein mukavan näköinen ja monia ihosairauksia auringonvalo helpottaa. Mutta kohtuu auringonotossakin. On vain hyväksyttävä ihotyyppinsä ja muistettava aurinkovoide. Hyvä konsti on pysyä poissa keskipäivän auringosta klo 11-15.

Elokuussa auringon säteily muuttuu lempeämmäksi, kun aurinko paistaa matalammalta. Muistetaan kuitenkin pitää suojaava päähine ja auringonlasit päässä ja rasvataan ihoa. Eihän sitä vielä tiedä kuinka helteinen ja aurinkoinen elokuu meillä on.

 

Kommentoi artikkelia