googlettaminen

Tohtori Google päivystää

Iltamyöhällä havahdut siihen, että vatsassa kouristelee kipeästi. Tai päätä vihloo kipakasti ja mikäs näppylä käsivarteen onkaan ilmestynyt. Pientä kuumetta, kurkkuun pistää, oksettaa, sydän muljahtelee.

 

Googlettaminen – ensitietoa omiin oireisiin

Sinullahan on tekninen laite vieressäsi, tietysti niin. Googlettamaan. Sieltä löytyy vastauksia vaikka millä mitalla: on terveysportaaleja, erilaisten lehtien palstoja, someketjuja, sivustoja, joilla käsitellään asioita taikasienestä rokotusten sivuvaikutuksiin. Sivustoilla ja ketjuissa yksi jos toinen kommentoi, kertoo omasta tai tutun sairauskokemuksista, jotka ovat useimmiten poikkeuksellisen hankalia, ja joista ei puutu draaman kaarta. Hiki nousee niskaasi, mikä minun on, mitä teen, onko tämä sitä vai tätä, pitääkö yöllä lähteä lääkäriin? Mutta tohtori Google päivystää – selaat lisää, olet aivan nuokuksissa, vaellat sivulta toiselle, kunnes tunnet olosi ihan sairaaksi ja yö on pitkä ja pimeä.

Jokaiselle terveys on luonnollisesti tärkeää, ja monet oireet voivat huolettaa. Ennen kodeissa oli jonkin sortin lääkärikirja, jota selailtiin ja tutkittiin – nyt surffaillaan netin aallokoissa. Ihmiset ovat erilaisia myös itseensä nähden. Toinen säikähtää pientäkin vihlaisua, toinen ei tahdo huomata, että nyt olisi syytä lähteä lääkäriin. Sitten on olemassa heitä, joiden elämä pyörähtelee syystä tai toisesta kehon tarkkailussa, ja ahdistus ja pelot ovat usein läsnä.

Päivystyksissä on ruuhkaa ja palvelunumeroihinkaan ei jaksa soittaa. Tietävätköhän he edes mitään, ei siellä ainakaan aikaa taida olla. Siispä tohtori Google hätiin. Onhan netin sivustoilla tutkittua tietoa ja asiaa, mutta löytyy sieltä myös silkkaa huuhaata ja omiin kokemuksiin perustuvia tulkintoja, joita ei pitäisi tarjoilla tuntemattomalle ihmiselle.

 

Milloin lääkäriin?

Kun vointi huononee nopeasti, esiintyy poikkeuksellista voimakasta kipua tai muuta outoa oiretta esimerkiksi rinnan, selän, vatsan tai pään alueella – silloin lähdetään päivystykseen, eikä aleta omin päin napsia särkylääkkeitä, jotka peittävät kivun syyn. Aina voi soittaa terveysneuvontaan, ensiapuun tai 112, jos mietityttää. Ammattilaiset kuulevat jo soittajan tarinasta tai äänestä, onko hätä minkälainen ja he osaavat kysyä niitä oikeita kysymyksiä.

→ Asiallinen ja pätevä sivusto, jonka ylläpidosta ja päivityksistä vastaa Lääkäriseura Duodecim: www.terveyskirjasto.fi

 

Kommentoi artikkelia